08/11/2021 “Fler borde utmana traditionella sanningar inom inköp och logistik”

Janine Cover flyttade från Mexiko till Sverige för att studera International Economics på Jönköping University. Egentligen var planen att flytta tillbaka efter studierna, men hon fick upp ögonen för Stockholm. Nu gör hon sitt trettonde år i Sverige och jobbar idag med logistikplanering och inköp på Boliden – Nordens främsta bolag inom hållbar metallproduktion.

I jobbet har hon daglig kontakt med tillverkare, kontrollerar materialpriser och administrerar fakturor. Janine ansvarar för leveranserna från Bolidens egna gruvor i Skandinavien och för inköp av råvaror från Amerika, Europa och Asien. För två år sedan arbetade hon för Precuris med att optimera inköpssystemet på Capio St. Görans Sjukhus, och Janine är övertygad om att det finns stor effektiviseringspotential inom logistik och inköp i fler branscher.

– Det är många som sitter med föråldrade system och det är fortsatt en utbredd standard att rapportera saker manuellt. Det ger långa ledtider och utrymme för den mänskliga faktorn. Jag tror också att många underskattar hur kostsam logistiken i sig kan vara, det finns ofta kedjor som behöver synas och ifrågasättas, säger Janine Cover.

Att se över logistiken är sällan en rak eller enkel väg, men den leder ofta till både mervärden och lägre kostnader. Ibland kan det saknas kunskap och ibland kan ett företag eller ett projekt växa sig lite för stort för nuvarande processer.

– Det är klart att det är svårt att börja syna processer när ett stort projekt är i gång. Men det viktiga är att det blir av. En klassiker inom inköp är att företaget är vana vid att beställa material lite här och där, och därför känns det onödigt att implementera ett inköpssystem. Men arbetsbelastningen blir ofta för stor till slut. Då inser man att om kedjan reviderats tidigare, hade man sedan den dagen fått bättre kostnadskontroll, precisare budget och möjlighet att följa flödet i real-tid, säger Janine.

Den stora branschöverskridande utmaningen är att fortsätta transformationen från manuell hantering till automation. Pandemin har tvingat fram den digitala utvecklingen inom många branscher och Janine tycker att fler borde utmana traditionella sanningar.

– Många företag har blivit mer digitala, men det är samtidigt tydligt att världen inte är digital nog. Inte än iallafall. Ur mitt perspektiv, så vet jag att det finns potential inom logistiken, bara att digitalisera hanteringen av dokument, signaturer och utbyten av information är ett stort kliv framåt, avslutar Janine.

Intresserad?
Denna webbplats använder cookies
Vi använder enhetsidentifierare för att anpassa innehållet och annonserna till användarna, tillhandahålla funktioner för sociala medier och analysera vår trafik. Vi vidarebefordrar även sådana identifierare och annan information från din enhet till de sociala medier och annons- och analysföretag som vi samarbetar med. Dessa kan i sin tur kombinera informationen med annan information som du har tillhandahållit eller som de har samlat in när du har använt deras tjänster.
Ok
x